Archive Pages Design$type=blogging$count=7

aaa

loading...

Ahad, 9 Januari 2011

Meningkatkan Kebolehan memulihkan Fail Dengan Parchive

Meningkatkan Kebolehan Memulihkan Fail Dengan Parchive

Ancaman yang terbesar bagi pengguna Windows adalah yang disebabkan oleh virus atau trojan. Dengan adanya fail pariti kemungkinan untuk memulihkan fail dapat ditingkatkan. Kerosakan juga boleh berlaku kepada cakera keras dan kebolehan memulihkan fail adalah sangat diperlukan.

Bagi anda yang menggunakan CD atau DVD untuk menyimpan fail. Mempunyai fail pariti bersama fail asal adalah satu keperluan. CD atau DVD mungkin bercalar yang memungkinkan fail yang dikehendaki rosak.

Oleh kerana saiz fail pariti ini adalah kecil maka ia boleh dihantarkan sekali dengan fail utama didalam email atau muat turun laman web atau disekali dalam simpanan CD dan DVD.

Parchive: Parity Archive Volume Set adalah usaha pembangunan secara sumber terbuka atau Open Source Software (OSS) untuk mewujudkan cara bagi membolehkan fail-fail dipulihkan melalui penggunaan fail pariti Par2. Fail pariti Par2 ini adalah satu fail yang mempunyai nilai kiraan matematik berdasarkan Kod Reed-Solomon. Dengan wujudnya fail pariti Par2 ini, sekiranya fail asal alami kerosakan maka perisian Parchive akan menggunakan fail pariti tersebut untuk membuat pemulihan.

Maklumat lanjut mengenai Parchive


Cadangan penggunaan paling sesuai bagi pengguna komputer adalah untuk mengadakan fail pariti dalam folder-folder fail simpanan anda. Folder-folder ini kemudian boleh disalin ke CD atau DVD, atau di email bersama fail asal atau disalin ke simpanan Cloud seperti Ubuntu One Cloud atau dimampatkan bersama dalam satu fail zip atau 7zip

Bagi tujuan melindungi fail-fail anda didalam folder anda sila muat turun perisian Quickpar


dan baca panduan penggunaan disini.

Creating PAR2 files


dan

Using PAR2 files to verify and repair data files


Ringkasan penggunaan :-

1) Buat satu folder khusus untuk anda menyimpan fail-fail penting

2) Jalankan Quickpar pada setiap folder yang anda wujudkan untuk menyimpan fail-fail penting. Pastikan fail pariti Par2 ada.

3) Pastikan apabila anda membuat salinan kepada CD atau DVD, penghantar email atau mampatkan fail, fail pariti par2 dihantarkan sekali.

4) Jalankan Quickpar sekiranya ada fail baru atau berubah dalam folder simpanan.

Rujukan lain :-

Ubuntu One Cloud


7zip adalah pengganti kepada Winzip


Using PAR and PAR2 files


http://cikgucyber.blogspot.com/2010/08/meningkatkan-kebolehan-memulihkan-fail.html

Tiada ulasan: